Etik ve Ahlak

 

Ahlak dersi vermek haddim değildir…

Etik olmak isterim…

Günlük yaşamda ahlak ve etik çoğu zaman eş anlamlıymış gibi kullanılsa da aslında birbirinden farklı kavramlardır. Bu yazıda bu kavramların arasındaki farklara değinmeye çalışacağım. Etik ve ahlakın tek ortak noktasına vurgu yaparak işe başlayalım: iki kavram da ‘Doğru’ ve ‘Yanlış’ çatışması sonucunda ortaya çıkmışlardır.

Ahlak; toplumun alışkanlıkları, dini değerleri, gelenekleri ve toplumun kültürel değerleri ile şekillenmiş kavramlar topluluğudur. Ahlak toplumsal düzeyde doğru ve yanlışı gösterir; hatta aynı toplumun içindeki farklı gruplarda bile farklı ahlak anlayışları hakim olabilir.

Etik; toplumsal değil evrensel düzeydedir, olanı değil olması gerekeni kapsar. Bilimsel araştırma alanı niteliğine bürünmüştür. Toplumsal düzeyde ahlaki olan bir davranış evrensel düzeyde etik olmayabilir.

Tek bir din ve tek bir kültürel inanışın hakim olduğu bir ülkede ahlaki değerler ile etik değerler aynı noktada birleşebilir. Ama böyle katı ve homojen ülke var mı? Bilemiyorum… Birden fazla inanışın olduğu, birden fazla kültürel değerin olduğu ülkelerde ise ahlaki değerlerden çok etik değerlerin ön plana çıkıp insanlar tarafından benimsenmesi uzlaşı kültürünün vazgeçilmezi olacaktır. Bu sebeple etik dersleri üniversitede değil ilkokuldan başlarsa daha iyi olmaz mı? Takdirinize bırakarak saygılar sunuyorum.

 

 

Gaffar KARADOĞAN